15 cuvinte, sau expresii pe care românii le folosesc gresit

Pentru că regulile gramaticii limbii române s-au tot ,chimbat pe parcursul timpului, se întâmplă de multe ori ca oamenii să folosească, anumite cuvinte care nici măcar nu există în dicţionar – alteori, neologismele sunt pronunțate greșit din neștiință.

Iată câteva exemple:

I. Inopinant – Conform Dicționarului, explicativ al Limbii Române (DEX), forma corectă, este „inopinat” și înseamnă „neprevăzut”, „neașteptat”.

2. Bleumaren – Acest, cuvânt se scrie corect „bleumarin” a fost împrumutat, din franceză și se referă la nuanța de albastru închis.

3. Flebețe – Pentru, a desemna slăbiciunea, sau atracția pe,care o simți pentru cineva sau ceva, corect este să spui „feblețe”.

4. Vroiam – În limba, română, voința este, exprimată prin verbele „a vrea”, cu imperfectul „vream” și „a voi”, cu imperfectul „voiam”. „Vroiam” este o formă hibridă.

5. Bacnotă – Forma, corectă a termenului,care desemnează banul de hârtie, este „bancnotă”.

6. Repercursiune – Ultimul, R este, în plus – forma corectă, a acestui cuvân,t este „repercusiune”.
Publicitate

7. Monstră – Ar trebui,să scrii și să spui „mostră”, fără N.

8. Hilar – Dacă te referi la ceva amuzant, ar trebui să spui „ilar”. „Hilar” se referă, printre altele, la chestiuni anatomice.

9. Renumerat – Forma, corectă pentru acest, termen, care înseamnă a plăti, este „remunerat”.

10. Dragele mele – Ar trebui să, spui „dragile mele”, deoarece adjectivul „drag” la feminin, este ,dragă”, iar pluralul său este „dragi”, nu „drage”.

11. Așează – Conjugarea, corectă a verbului „a așeza” la indicativ prezent, persoana a treia singular este „așază”.

12. Servici – Forma corectă este „serviciu”.

13. Nu fii,  Imperativulnegativ ,se formează cu negația și infinitivul verbului, deci corect,este să spui „Nu fi ..,. Apar două litere I numai, la forma de conjunctiv, negativ – „să nu fii”.