A fost creată frunza biologică sintetică care reușește să producă cu succes oxigen!

Absolvent al Royal College of Art, Julian Melchiorri a creat o frunză biologică sintetică care poate absorbi de fapt “apa și dioxidul de carbon pentru a produce oxigen la fel ca o plantă naturală”. Melchiorri sugerează că tehnologia sa ar putea fi folosită de NASA pentru explorarea spațială pe termen lung.

„Plantele nu cresc în condiţii de gravitaţie zero. NASA face cercetări pentru a descoperi diferite modalităţi de a produce oxigen pentru călătorii în spaţiu la distanţe foarte mari şi pentru a ne da nouă şansa să locuim în spaţiu. Materialul acesta ne-ar putea permite să explorăm spaţiul mult mai departe decât putem în prezent. Materialul este extras direct din fibrele de mătase şi are o capacitate uimitoare de a stabiliza moleculele.

Am extras cloropastele din celulele plantelor şi le-am amplasat în interiorul proteinelor de mătase. Ca rezultat, am obţinut primul material fotosintetic care este viu şi respiră precum o frunză naturală. Frunza de mătase este prima frunză biologică fabricată de om. Este foarte uşoară, consumă puţină energie și este complet biologică. Ideea mea a fost să folosesc eficienţa naturii într-un mediu artificial, fabricat de om. Am creat un sistem de iluminat din acest material pentru a ilumina casa, dar în acelaşi timp pentru a crea oxigen pentru oameni”, a declarat Melchiorri.

Poate că această tehnologie ar putea fi folosită mai aproape de casă! O cantitate mare din aceste frunze sintetice biologice ar putea ajuta la producerea de oxigen în orașele aglomerate, unde poluarea este o problemă care în prezent pare fără de rezolvare.

Citește și:  9 organe inutile din corpul omenesc

Bineînțeles frunza creată este încă în fazele de testare, însă creatorul ei este optimist că aceasta va fi adoptată și aplicată în diverse proiecte urbane. Totuși, a ținut să precizeze faptul că deși tehnologia ne împinge către un viitor în care să putem să înlocuim unele lucruri create de natură, asta nu înseamnă că ne putem folosi de mediul înconjurător după bunul nostru plac, crezând doar că îl putem înlocui cu lucruri artificiale.

Loading...