Arheologii descopera dovada existenţei unui personaj biblic

Arheologii israelieni au facut doua descoperiri rare in Orasul lui David si in imprejurimi, care pot fi legate de personaje istorice mentionate in Biblie. Ei bine, Chris Mitchell ne va spune de ce sunt aceste doua descoperiri atat de deosebite, relatează Alfa Omega.l

Chris Mitchell: Aici s-au facut descoperirile, la situl de excavare Givati. Aceasta zona face parte din partea antica a Orasului lui David transformat de regele David in capitala acum 3.000 de ani. Arheologii israelieni au facut aceasta descoperire in aceasta structura, unde au gasit urmele unui incendiu de proportii care dateaza, potrivit arheologilor, din 586 i.Hr cand babilonienii au distrus Ierusalimul. Aici se poate vedea cenusa care a ramas in urma incendiului. Aici s-a gasit o bula antica si un sigiliu.

Dr. Yiftah Shalev: Aceasta este o bula. O bula este de fapt o bucata mica de lut atasata la o scrisoare sau un ulcior ca sa se stie ca nimeni nu le-a deschis fara sa fi lasat vreo urma.

Chris Mitchell: Aceasta bula a avut un nume deosebit.

Dr. Yiftah Shalev: Aici scrie Netan-Melec, numele dregatorului Netan-Melec, slujitor al regelui biblic Iosia. Numele lui Netan-Melec este mentionat in Biblie, in cartea Imparati.

Chris Mitchell: Desi arheologii nu pot afirma cu certitudine ca este vorba de Netan-Melec care este mentionat in Biblie, dr. Geberovich de la Universitatea Ebraica spune ca dovezile sunt convingatoare.

Dr. Anat Mendel-Geberovich: In primul rand, avem numele lui Netan-Melec, care este rar intalnit. Apoi, este vorba de mijlocul secolului al saptelea i.Hr., de perioada domniei regelui Iosia. Apoi, avem un titlu. Astfel, Netan-Melec a fost cineva care a fost apropiat de rege.

Chris Mitchell: Arheologii, prin aceste decoperiri, parca ating o parte din istoria Ierusalimului.

Dr. Yiftah Shalev: Aceasta descoperire este foarte personala pentru mine, nu doar din punct de vedere istoric, ci pentru ca ofera o imagine a istoriei care a avut loc aici acum 2.600 de ani.

Chris Mitchell: Aceste descoperiri ne dau mai multe informatii despre Ierusalimul antic si ne ofera o imagine mai completa a orasului regelui David.