Asociația Pro Consumatori lansează campania de informare „Stop 5G” pentru a atrage atenția asupra pericolelor aplicării tehnologiei 5G.

Asociația Pro Consumatori, organizatie de utilitate publica, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor, lansează Campania Națională de Informare și Educare „Stop 5G”, informează un comunicat primit pe adresa redacției.

Scopul acestei campanii este atragerea atenției autorităților statului român „asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu, oameni și orice altă formă de viață” relateaza Activnews.

Asociația afirmă că statul român a trecut la etapa de implementare a testelor în teren, la București de către Vodafone și la Florești(Cluj) de către Orange, „fără ca populația să fie informată despre efectele adverse asupra sănătății sau bunăstării consumatorilor de servicii de telefonie mobila si internet wireless”.

Iată ce afirmă Asociația Pro Consumatori:

S-a trecut in 2019 la etapa testelor de implementare in teren, la Bucuresti de catre Vodafone si la Florești din județul Cluj de catre Orange, fara ca populatia sa fie informata despre efectele adverse asupra sanatatii sau bunăstarii consumatorilor de servicii de telefonie mobila si internet wireless. Despre dezavantajele privind securitatea datelor personale se vorbeste tangential, mai mult din perspectiva vulnerabilitatii sistemelor institutionalizate de date. Aspectele privind securitatea datelor institutionalizate sunt publicate doar pentru eliminarea concurentei puternice a gigantului chinez de telecomunicatii Huawei.

Nimic nu scapa oficial despre efectele negative asupra sanatatii, bunăstarii oamenilor și a mediului. Daca se mai fac auzite voci neoficiale despre acest subiect, mai mult in mediul online, atunci acestea sunt rapid contracarate ca vehiculand probleme de mult timp reglementate in Uniunea Europeana sau promovand informatii neconfirmate, chiar tendentioase, contrare progresului tehnologic cu orice pret. Recent, peste 200 de cercetători din peste 35 de țări au semnat o petiție cerând un moratoriu pentru lansarea tehnologiei 5G, până când se va dovedi că nivelul de radiații la care vom fi expuși cu toții este sigur.

Loading...

Înca din 2011 Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiațiile telefoniei mobile drept un posibil cancerigen, pe baza legăturilor asociate între telefonia mobilă și un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral, motivand astfel: „În cazul moleculelor vii, oscilațiile produc modificări în metabolismul celular, ducând la scăderea imunității organismului și la scăderea coeziunii țesuturilor, facilitând inclusiv dezvoltarea a diferite forme de cancer, mai ales cerebral. Efectele nocive depind de intensitatea radiațiilor electromagnetice, care cresc exponențial, adică proporțional, în funcție de apropierea față de instalațiile ce le produc”.

Astfel, telefonia mobilă intră în aceeași categorie cu DDT-ul și cu vaporii de benzină. Cu toate acestea, conform Institutului Național pentru Cancer din SUA (https://www.cancer.gov/), doar „un număr limitat de studii au evidențiat o asociere statistică între folosirea telefoniei mobile și riscul de cancer cerebral…, dar cele mai multe studii nu au găsit nicio legătură”, iar poziția oficială a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC, https://www.cdc.gov/) din aceeasi tară este că „nu există dovezi științifice care să dea un răspuns concret la această întrebare. Nu știm sigur dacă radiațiile de la telefoanele mobile pot cauza probleme de sănătate mai târziu în viață.”

Oare chiar asa sa fie?

In domeniul radiatiilor retelelor 5G am identificat peste 140 de articole tehnice si stiintifice publicate numai in 2018 pe plan international, care evidentiaza impactul negativ asupra sanatatii si mai ales efectele insuficient controlate ale acestor campuri electromagnetice pulsate. Totusi, dovezile clinice acumulate despre oameni bolnavi, sensibili și afectați de electrosmog, dovezi experimentale legate de distrugerea ADN, a celulelor și organelor într-o largă varietate de plante și animale, precum și dovada epidemiologică a faptului că majoritatea afecțiunilor civilizației moderne: cancer, boli de inimă și diabet sunt, în mare parte, cauzate de poluarea electromagnetică. Toate acestea constituie subiectul unei baze de articole de literatură stiintifica cu mai mult de 10000 studii de specialitate.

Nicio persoană, animal, pasăre sau insectă de pe planetă nu va avea capacitatea de a evita expunerea, 24 ore pe zi, 365 zile pe an, la nivele de radiație din domeniul microundelor, care sunt de zeci până la sute de ori mai mari decât ceea ce există în acest moment. Densitatea planificată a transmițătoarelor de frecvențe pentru telecomunicatii este imposibil de imaginat. În plus față de milioanele de stații 5G noi de pe Pământ vor fi și 20.000 sateliți in spațiu pe orbita geostationara pentru aproximativ 200 miliarde de dispozitive mobile cu caracter receptor-transmițător.

Unele frecvențe utilizate de stațiile de telecomunicatii 5G, cum este cea de 23,8 GHz, pot furniza semnaturi identice cu cele ale vaporilor de apă, determinând astfel sateliții de meteorologie să furnizeze informații eronate. „Nu am ști dacă semnalul este complet natural”, a spus Jordan Gerth, meteorolog la Universitatea din Wisconsin-Madison. În consecință prognozele ar deveni mai puțin corecte, dacă meteorologii încorporează aceste date false în modelele lor, dupa cum se concluzioneaza intr-un articol publicat in prestigioasa revistă „Nature”.

Pe de altă parte, corpul uman este constituit din apă in proportie de peste 70% la adulti si peste 80% la copii. Noutatea absoluta, ingrijoratoare pentru oamenii informati privind impactul asupra sanatatii si bunăstarii publice, este noua banda de frecvente de 26 GHz repartizata pentru telecomunicatii in Romania, foarte apropiata de 23,8 GHz, o frecventa de absorbtie rezonanta a apei. Efectele de penetrare a frecventelor de telefonie mobila actuala la nivelul capului sunt ilustrate mai jos.

Cercetătorii în neurologie au obiectivat prin termografie activitatea creierului, implicit reflectarea câmpurilor electrice, care se generează la nivelul acestuia, în activitatea psihomentală și reciproc. Se observa ca efectele remanente ale radiatiilor se manifesta la o adancime mai mare in cutia craniana la copii, cu atat mai mare cu cat varsta e mai mica si asta in conditii de absorbtie nerezonanta.

Creierul copiilor in crestere este în mod deosebit în pericol, deoarece absoarbe de două ori mai mult radiația comparativ cu creierul adulților. Rezonanta amplifica foarte mult efectele de absorbtie. Înainte de această descoperire, psihofiziologii americani arătaseră că o reflectare similară are loc între activitatea psihomentală și substanțele descărcate la nivel cerebral (neurotrasmițători și hormoni).

Așadar, activitatea electrică a creierului, cea chimică și gândurile sau emoțiile unei persoane sunt intercorelate. Aceeași informație este oglindită în diferitele structuri ale ființei umane. Activitatea electrică a creierului nu este ecranată de niciun scut de protecție antiradiații. Cutia craniană protejeaza doar față de acțiuni mecanice sau acțiuni ale factorilor climatici obișnuiți: vânt, razele soarelui, ploaie. Deci, activitatea electrică a creierului este expusă oricărei influențe electromagnetice exterioare, cu alte cuvinte, oricărui dispozitiv Wi-Fi și oricăror emisii de unde electromagnetice.

Cu toate acestea, chiar si reglementarile internationale stabilite pana acum pentru 2G si 3G, exemple fiind European Community July 1999.1 si ICNIRP April 1998.2 cu aceleasi valori maxime pentru 950MHz si 1850MHz, nu sunt adoptate si respectate la fel in toate statele democratice. Italia, Elvetia si Belgia au adoptat nivele acceptate mai scazute decat in reglementarile mentionate, Germania a adoptat exact valorile statuate, iar Austria, Olanda, China, Japonia si SUA au facut opinie separata, adoptand valori mai mari. Deci, tocmai SUA, care nu recunoaste o asociere între folosirea telefoniei mobile și riscul de cancer cerebral, nu respecta nici reglementarile internationale in domeniul protectiei populatiei. Oare suntem doar cobai pentru multinationalele din domeniul telecomunicatiilor?

Loading...