Cele 10 dovezi că Isus a înviat cu adevărat – partea I

Unul dintre motivele pentru care am ieșit din slujire a fost scepticismul. Un lucru despre care nu eram sigur era fiabilitatea scrierii Noului Testament și a învierii lui Isus.

În iulie 2005, viața mea s-a schimbat. Am intrat în librăria creștină Lifeway din Winston-Salem, Carolina de Nord și am citit trei cărți care mi-au schimbat viața mai mult decât orice altă carte în afara Bibliei. Am descoperit cartea lui Lee Strobel – The Case for Christ, și două cărți ale lui Josh McDowell – The New Evidence that Demands a Verdict și A Ready Defense. Am aflat că există o mulțime de dovezi și argumente care demonstrează că învierea lui Isus din Nazaret este un fapt istoric.

Acest articol va oferi 10 dintre cele mai fascinante dovezi că Isus din Nazaret a înviat. Acestea nu sunt singurele dovezi care există. Cu toate acestea, sper că această listă vă va oferi un punct de plecare pentru a vă gândi la autenticitatea învierii lui Isus.

1. Primii martori oculari ai învierii au fost femei. Toate cele patru Evanghelii relatează că primele persoane care au descoperit mormântul gol au fost două femei. Matei notează că „La sfârşitul zilei Sabatului, când începea să se lumineze înspre ziua dintâi a săptămânii, Maria Magdalena şi cealaltă Marie au venit să vadă mormântul… Dar îngerul a luat cuvântul şi a zis femeilor: „Nu vă temeţi, căci ştiu că voi căutaţi pe Isus, care a fost răstignit. Nu este aici; a înviat, după cum zisese. Veniţi de vedeţi locul unde zăcea Domnul (Matei 28: 1, 5-6). În acea vreme, femeile nu aveau prea multă credibilitate.

În cultura greco-romană, mărturia unei femei nu era admisibilă în instanță. În cercurile evreiești, era nevoie de mărturia a două femei pentru a echivala mărturia unui singur bărbat. Dacă această relatare ar fi fost invenată, ultimele persoane care ar fi fost puse ca martori ar fi fost femei. Femeile au marturisit ceea ce au văzut cu proprii lor ochi, indiferent de ceea ce ar putea spune scepticii.

2. Fapte universal acceptate referitoare la Isus. Omul de știință Gary Habermas a scris câteva fapte istorice referitoare la Hristos care nu au fost niciodată contestate ca fiind adevărate. Aceste fapte istorice sunt:

  • Isus a murit prin răstignire.
  • Ucenicii au crezut că Isus a înviat și El li s-a arătat.
  • Pavel, un om care persecuta creștini, a devenit brusc un martor a lui Isus
  • Iacov, fratele lui Isus, a devenit și el credincios brusc.
  • Mormântul era gol.
  • Aceste fapte sunt aproape universal acceptate de către cercetătorii Noului Testament, inclusiv de către cei necedinicoși.

3. Transformarea vietii discipolilor. După cum am precizat anterior, Iacov, fratele lui Isus, a devenit un credincios în urma învierii lui Isus. Iacov, împreună cu frații săi, nu a crezut în Isus în timpul slujirii Lui timpurii (vezi Ioan 7:5).

Cu toate acestea, Isus i s-a arătat lui Iacov (1 Corinteni 15: 3-9), iar Iacov a devenit lider în biserica primară a Ierusalimului. Moartea lui este înregistrată de Iosephus. Pavel este un alt exemplu a unei persoane care a fost complet transformată după învierea lui Isus. Pavel a fost un persecutor al bisericii creștine. După ce s-a întâlnit cu Isus cel înviat, Pavel a devenit un vestitor al Evangheliei.

4. Detaliile „jenante” din relatarea învierii.Din punct de vedere istoric, detaliile jenante adaugă veridicitate unei relatări. Faptul că niște femei au fost primii martori, că un membru al Sinedriului (același Sinedriu care l-a condamnat pe Isus) trebuia să-i dea lui Isus o înmormântare corectă și că discipolii erau fricoși toți servind drept factori jenant pentru contul învierii.

Citeste continuarea: Cele 10 dovezi că Isus a înviat cu adevărat – partea II

Articol preluat de pe site-ul Alfa Omega