Cele 10 dovezi că Isus a înviat cu adevărat – partea II

Continuare din articolul precedent:

5. Martorii învierii au plătit cu prețul vieții.Mulți oameni ar muri pentru ceea ce cred că este adevărat. Dar nimeni nu ar muri pentru ceva inventat. Ucenicii știau dacă spun adevărul. Cu toate acestea, ucenicii erau dispuși să moară pentru ceea ce au văzut și au auzit.

Conform istoriei Bisericii, toti ucenicii, cu exceptia lui Ioan, au suferit moarte de martiri pentru ca au predicat continuu ceea ce au vazut si auzit: Iisus a fost rastignit, dar acum este din nou viu pentru ca Dumnezeu L-a inviat din morti. Iacov, fratele lui Ioan, a fost ucis de Irod cu sabia (Fapte 12:2). Isoria Bisericii spune ca Petru a fost rastignit cu capul in jos, care este in concordanta cu ceea ce i-a spus Iisus in Ioan 21:18-19.

O alta traditie a Bisericii timpurii, sustine de asemenea ca ceilalti ucenici au suferit martirajul in diferite moduri: injunghiere cu sulita, jupuire, rastignire, sabie si ulei incins. Cartea Faptele Apostolilor ne spune clar de ce acesti oameni, care au fugit de frica in noaptea in care Iisus a fost arestat, au fost dispusi sa moara pentru El.

6. Documente justificative. Documentele justificative pentru învierea lui Isus sunt chiar bune. Istoricul caută să găsească atâtea surse primare și secundare câte poate aduna, pentru a determina caracterul istoric al evenimentului. Ca surse primare, Învierea dispune de relatarea lui Matei, a lui Ioan și a lui Pavel din 1 Corinteni 15, inclusiv referințele adiționale ale lui Iacov (dacă se acceptă faptul că Iacov a scris epistola atribuită lui) și ale lui Iuda. Sursele secundare ale Învierii sunt însemnările următorilor: Luca, Marcu, Clement din Roma și, mai puțin important ale lui Ignatie și ale lui Irineu.

7. Dovezi circumstanțiale. Douglas Groothius a scris că dovada circumstanțială care arată caracterul istoric al Învierii este ”… mai exact, obiceiul Bisericii Primare de a practica botezul, Cina Domnului și slujbele de duminică.”Botezul se bazează pe analogia morții, îngropării și învierii lui Isus.

Cina Domnului e simbolul morții sacrificiale a lui Hristos. În plus, e ciudat faptul că evreii devotați din vremea aceea nu ar fi mutat atât de ușor serviciul divin din seara de vineri spre sâmbătă pe duminică dimineața, decât dacă, probabil, ceva important ar fi avut loc în acea dimineață de duminică. Acel eveniment important din dimineața de duminică a fost învierea lui Isus.

8. Dacă învierea ar fi o conspirație, care ar fi motivul? J. Warner Wallace remarcă în prelegerile și cărțile sale că, atunci când o conspirație ia naștere, trei posibili factori se află în spatele unei astfel de minciuni: puterea, lăcomia și/sau pofta. Ucenicii nu avut niciun interes ascuns în spatele revendicării învierii lui Isus.

Din cauza mărturiei lor, erau fugăriți și amenințați de către autoritățile evreiești și romane. În ceea ce privește lăcomia, Isus i-a învățat că nu trebuie să dorească posesiunile pământești, ci cele duhovnicești. Nici pofta nu poate fi luată în considerare ca un posibil factor. Ei propovădiuau abstinența înainte de căsătorie și fidelitatea maritală după căsătorie. NT Wright notează în cartea sa „Învierea Fiului lui Dumnezeu”, că ucenicii nu au avut nici o motivație teologică în spatele susținerii că Isus a înviat din morți. Așadar, care ar putea fi motivația ucenicilor pentru a inventa o asemenea poveste? Nu există o astfel de motivație! Singurul motiv pentru care ucenicii au propovăduit învierea lui Isus a fost că învierea a avut loc.

9. Dușmanii recunosc învierea. Din punct de vedere istoric, dacă inamicul recunoaște că un eveniment a avut loc, mărturia este întărită. Autpritățile din acea vreme au spus că ucenicii au furat trupul lui Isus (Matei 28: 11-15), astfel mărturia învierii lui Isus este întărită. Ipoteza conform căreia ucenicii au furat trupul lui Isus este întărită prin descoperirea inscripției din Nazaret care ordonă pedeapsa capitală pentru oricine fură un trup dintr-un mormânt. Mai mult, referințe despre Isus și învierea sa se găsesc în citările lui Iosephus, Tacitus și Suetonius (inclusiv Talmudul babilonian).

10. Martorii oculari. Există mulți martori ai învierii lui Isus. Mai mulți oameni l-au văzut pe Isus în viață pentru o perioadă de 40 de zile. Maria Magdalena (Ioan 20: 10-18), femeia care a însoțit-o pe Maria la mormânt (Matei 28: 1-10), gărzile romane (Matei 28: 4), ucenicii (Ioan 21), oamenii pe drumul spre Emaus (Luca 24: 13-35), un număr nedeterminat de discipoli (Matei 28: 16-20); peste cinci sute de ucenici (1 Corinteni 15: 6), lui Iacov (1 Corinteni 15: 7) și lui Pavel (1 Corinteni 15: 8-9). Sunt sigur că au existat și alți martori care nu sunt numiți.

Concluzie:

Există mult mai multe dovezi care demonstrează învierea lui Isus. Acum, întrebarea este următoarea: ce veți face cu aceste informații? Unii vor încerca să ignore evenimentul care a avut loc, alții îl vor respinge iar alții vor recunoaște natura factuală a evenimentului și i se vor închina lui Isus ca Domnu înviat. Rugăciunea mea este că voi, cei care ați citit acest articol, să faceți parte din ultima categorie.

Articol de Brian Chilton 

Citeste: Cele 10 dovezi că Isus a înviat cu adevărat – partea I
Articol preluat de siteul Alfa Omega