De ce sunt psalmii lui David atât de apreciaţi în creştinism

De la primul până la cel din urmă psalm, de la celebrul Psalm 23, pe care îl cunosc şi copilaşii, la psalmi mai dificili, de jale sau de părere de rău, Psalmii alcătuiesc una dintre cele mai citite secţiuni a Bibliei. Timp de două milenii au fost folosiţi în serviciile de închinare. Dar ce îi face, oare, atât de importanţi?

Pe de o parte, Hristos a vorbit din şi despre psalmi şi i-a folosit în rugăciuni şi prelegeri publice. Aceasta le demonstrează rolul central pe care îl au în slujbele religioase, arată N.T. Wright, apologet al Noului Testament, în cartea sa Cazul psalmilor, mentioneaza site-ul Semnele Timpului.

Pe de altă parte, psalmii pot îndeplini şi alte roluri, precum o carte de imnuri (pentru că psalmii au fost creaţi pentru a fi cântaţi), o carte de mărturii (cu experienţe care să ne ajute să avem mai multă încredere în Dumnezeu) şi o carte de pregătire, în vederea trăirii unei vieţi sfinte înaintea lui Dumnezeu, arată introducerea cărţii Psalmilor din Biblioteca Clasicilor Creştini.

În plus, psalmii au capacitatea, spre deosebire de alte scrieri din Biblie care ne transmit învăţături, de a vorbi în locul nostru. Pledoariile pentru iertare ale lui David, chemările la pocăinţă, dar şi bucuria nemărginită relevată de unii psalmi îi aduc foarte aproape de inima credinciosului.

Prin urmare, importanţa acordată psalmilor în serviciile religioase se datorează atât unor calităţi intrinsece, cât şi abilităţii lor de a-i apropia pe oameni de Dumnezeu, concluzionează Wright.