Exonerat după 40 de ani de închisoare pe nedrept

Iadul are multe feţe, iar una dintre ele este Penitenciarul Statului Ohio. Odată intrat acolo, poţi să îţi iei adio de la tot ce a însemnat pentru tine demnitate personală. Puţine lucruri se știu despre ce se întâmplă în spatele zidurilor acestei instituţii, însă unul dintre cele știute este că disciplina acolo este atât de eficientă, încât normează chiar și nevoile fiziologice ale deţinuţilor.

Folosită ca metodă de disciplinare, presiunea psihologică la care se face apel în reabilitarea deţinuţilor din închisoarea din Ohio este atât de puternică, încât mulţi preferă alternativa morţii, mentioneaza Semnele Timpului.

În acest condiţii, este o minune când cineva reușește să scape, o minune care a devenit realitate la finalul săptămânii trecute pentru Ricky Jackson, un bărbat de culoare care a ispășit 39 de ani de detenţie în Penitenciarul Statului Ohio, deși era nevinovat.

Minciuna unui copil

O crimă oribilă petrecută în anul 1975 s-a sfârșit cu condamnarea a trei oameni. Între aceștia se număra și Ricky Jackson, care avea pe atunci 18 ani. Poliţiștii l-au arestat după ce un copil de 12 ani, Eddie Vernon, a depus o mărturie care a dus la o sentinţă pe viaţă pentru desfigurarea cu acid și împușcarea fatală a unui alt bărbat, Harold Franks.

Vernon, devenit între timp un om în toată firea, auzise cele trei nume de la un prieten și le-a transmis poliţiștilor, spunând că el însuși a asistat la măcel. Autorităţile au păstrat legătura cu adolescentul și, pe parcursul investigaţiilor, au continuat să îi comunice informaţii actualizate despre evoluţia cazului, consemnează Cleveland.com. Aceeași sursă relevă că dezminţirea a venit la doi ani după ce o revistă a reluat cazul și a pus sub semnul întrebării mărturia lui Vernon.

Ani de zile și-a ascuns Vernon minciuna – aceea că, de fapt, nu asistase la nicio crimă –, fiindcă detectivii care investigaseră cazul i-ar fi zis că, dacă revine asupra depoziţiei, părinţii lui vor face închisoare pentru sperjur. Însă aproape 40 de ani mai târziu a făcut incredibilul gest ca, la sfatul pastorului său, reverendul Anthony Singleton, să recunoască în faţa instanţei că minţise.

„Nu îl urăsc”

„I-a trebuit mult curaj să facă acest lucru”, a spus Ricky Jackson la ieșirea din închisoare, atunci când reporterii l-au întrebat dacă îl urăște pe Eddie Vernon pentru ce i-a făcut. „Nu îl urăsc”, a spus Jackson. „Acum e om matur, însă atunci când a făcut-o era copil. Și a fost manipulat de agenţii de poliţie, care s-au folosit de el ca să ne bage la închisoare”, a mai spus bărbatul înainte să declare că își dorește ca Vernon să aibă parte de o viaţă bună.

„Voi nu aţi văzut ce a spus, nu i-aţi ascultat mărturia. Au încercat să îl facă praf. Au dat cu el de toţi pereţii, dar el a continuat să repete în esenţă același lucru: «Nu sunt ei de vină. Am minţit.» Și pentru asta i-a trebuit foarte mult curaj.

U”Potrivit legii în vigoare, statul este obligat să îl despăgubească pe Jackson cu câteva zeci de mii de dolari pentru fiecare an de detenţie nedreaptă. El va primi totodată și o compensaţie substanţială pentru „oportunităţile pierdute”. Glenn Ford, exonerat după 30 de ani de detenţie în vederea executării, ar trebui să primească minimum 750.000 de dolari (+80.000) pentru greșeala sistematică a celor implicaţi în judecarea cazului lui.