Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic neurochirurg: 10 lucruri zilnice care ne țin sănătoși

Pe lângă alimentaţie ,sănătoasă şi mişcare, mai ,este nevoie şi de alte „ingrediente” pentru a putea trăi fericiţi şi sănătoşi până ,la adânci bătrâneţi. Odihna şi zâmbetul ,sunt doar două dintre ele. Reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea face chiar acum un „decalog” al unei zile sănătoase.

Prima „poruncă”: Cine se trezeşte de, dimineaţă, sănătos ajunge

Prof.dr. Alexandru Ciurea, medic neurochirurg: Prima poruncă, este să ne trezim cât mai de dimineaţă! În popor ţăranul se ,culcă o dată cu găinile şi se scoală, la cântatul cocoşului. Trezirea trebuie,să fie dimineaţa, nu la ora 10:00. Dacă ne-am trezit la 9:00 sau la 10:00, sigur suntem obosiţi.

A doua „poruncă”: Aerul curat, sănătate pentru creier

Al doilea lucru – nu mergem direct sa, mâncam să deschidem chemarea, frigiderului. Să ieşim afară, să respirăm aer curat! Aerul ăsta se duce nu în plamân,i cum crede toată lumea, ci exact în creier. Se deschid toate ferestrele, ca să iasă toate duhurile rele.

A treia „poruncă”: Te mişti, deci, exişti

După ce s-au deschis, ferestrele şi începe creierul, să funcţioneze, facem următorul pas: facem câţiva paşi. De ce facem paşi? Nu că aşa spune Guvernul, ci că, punem circulaţia, inima, care imediat ne ajută şi mergând, am făcut motilitate. Te mişti şi exişti, a spus un japonez.

A patra „poruncă”: Ziua bună se cunoaşte, după duşul de dimineaţă

După, ne întoarcem şi există această, igienă şi toaletă perfectă a organismului în care aruncăm toate elementele ,toxice din noi pentru că mişcările pe care, le facem dimineaţa la duş sunt chiar mişcările din inviorare, dar noi nu mai ştim lucrul acesta.

A cincea „poruncă”: Micul dejun, luat în linişte

După aceea se mănâncă. Masa trebuie să fie liniştită, fără telefoane, fără o serie întreagă de bombardamente, fără o agitaţie în jurul mesei.

A şasea „poruncă”: Sănătatea din ceaşcă

Am ajuns la un element esenţial. Ceaiuri sau cafea. Este bine să se bea, în genereal o ceaşcă încet, liniştit, şi ca plăcere şi ca digestie.

A şaptea „poruncă”: Zâmbet pentru o sănătate mai bună

Încă un secret, al 7-lea: zâmbetul. Cel mai bun prieten, al omului, mai ales al creierului, nu este calculatorul, este zâmbetul. Modifici psihicul tău şi, capacitatea ta funcţională, iar pentru cei din jur care probabil sunt încordaţi, relaxează totul!

A opta „poruncă”: Alimentele uşoare, ideale, pentru masa de prânz

Alimentaţia la prânz – celula nervoasă, nu doreşte multă ,mâncare la prânz. Dacă am mâncat ca şi căpcăunii, facem aşa o burtă, mare şi cădem jos şi sângele tot se, duce în burtă, iar aici sus nu mai rămâne nimic.

A noua „poruncă”: Masa, de seară, cât mai uşoară

Masa de seară trebuie să fie cât mai uşoară posibilă fără o încărcare cu multe produse de carne şi grase şi fără o suprasolicitare că nu soliciţi ,numai creierul. Soliciţi pancreasul, soliciţi tubul digestiv, soliciţi inima, nu trebuie, încărcare la nesfârşit pentru masa de seară. Din nefericire, un obicei extrem de prost – încărcare cu alcool seara, care nu duce în, mod deosebit la ceva bun. De aici urmează o serie întreagă de afecţiuni.

A zecea „poruncă”: Somnul dulce, mult aduce

Am ajuns la punctul cel mai important – somnul. Somnul de care ne batem joc cu toţii. Lumea a uitat: când trebuie să ne culcăm? Odată cu găinile. De ce? S-a dovedit pe o serie întreagă de aparate, electroencefalografie, că cel mai bun somn este între ora 10:00 și 12:00 seara. Opriţi televizoarele, opriţi telefoanele, opriţi toate aceste, lucruri şi odihniţi-vă! Ce credeţi că se întâmplă în organismul nostru? Este o curăţare a creierului. Partea superioară a, creierului doarme, partea interioară este viaţa noastră, vegetativă în care toate organele, funcţionează şi ne curăţă cu ocazia asta creierul, întreg organismul se linişteşte şi a doua zi pornim de la capăt.